Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 8,5 δις από τον ESM

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον ESM εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και πρόκειται για ποσό 7,7 δισεκατομμυρίων. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 6,9 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους και το 800 εκατομμύρια θα διατεθούν για εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Η σημερινή απόφαση από τον ESM δείχνει πως η Ελλάδα έχει από την πλευρά της ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός αξίζουν αναγνώρισης για τις προσπάθειες που έχουν κάνει επί μακρόν και για την επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει στην ίδια οδό προκειμένου η οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να ξανακερδίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη».

Το τελευταίο κομμάτι της δόσης συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως μετά την σημερινή έγκριση ο ESM έχει προσφέρει στην Ελλάδα 39,4 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα πρόγραμμα το οποίο στο σύνολό του έχει φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως συνολικά ο ESM και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν διαθέσει 181, 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου της σημερινής εκταμίευσης).

Ικανοποίηση από Μοσκοβισί

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης