Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

Το σχέδιο Βαρουφάκη για το σύστημα παράλληλων πληρωμών είχε παρουσιάσει στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Νοέμβριο του 2014.

Όπως αποκαλύπτει στο καινούργιο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρόντες σε εκείνη την συνάντηση ήταν και ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα του ως υπουργός πια, στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το παράλληλο σύστημα πληρωμών θα στηριζόταν στην πλατφόρμα του Taxis Net, μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν πιστωτικές μονάδες αντί για χρήματα.

Μετά την παρουσίασή του, οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς έδειχναν «αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στην ιδέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα. Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης ζήτησε εγγράφως την περιγραφή του παράλληλου συστήματος. .

Όταν τον Μάρτιο του 2015 ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε αυτή την παρουσίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι περισσότεροι υπουργοί τον πλησίασαν για να του εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους, «χτυπώντας τον στην πλάτη», όπως γράφει ο ίδιος.

Μετά την παραίτησή του όμως, οι ίδιοι υπουργοί που του έδιναν συγχαρητήρια, προσποιούνταν ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα όταν άρχισαν οι επικρίσεις από τον Τύπο.

Στις αφηγήσεις του, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τον νυν σύμβουλο του κ. Τσακαλώτου (και δικό του συνεργάτη παλιότερα), Γκλεν Κιμ, επιφανές μέλος της ομάδας που σχεδιάζει το παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αίτημά της για σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής, για την περίοδο Βαρουφάκη.

Τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών ζήτησε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Πηγή: skai.gr