Επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια αρχίζει η ΕΚΤ

Επί τόπου επιθεωρήσεις στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιήσει έως το τέλος του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό προκύπτει από επιστολή που έστειλε η Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις ρυθμιστικές πολιτικές που ακολουθούνται για τα ελληνικά ιδρύματα.

Οι έλεγχοι στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank θα γίνουν το «δεύτερο εξάμηνο του έτους», περίοδο κατά την οποία τα ελληνικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα κυριότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους, όπως επισημαίνει η κ. Λάουτενσλαγκερ.

Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ θα ελέγξει την καταλληλότητα των στρατηγικών και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καταρτίσει οι ελληνικές τράπεζες, τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά πόσον το κάθε ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να τους πετύχει. Παράλληλα θα ταυτοποιηθούν τυχόν κενά ή τρόποι καλύτερης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το πόρισμα της ΕΚΤ για τυχόν ανεπάρκειες θα σταλεί στις ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο μισό του 2018.

Στα τέλη του περασμένου έτους, τα «κόκκινα» ανοίγματα ανέρχονταν σε 111,67 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 45,86% του συνόλου, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό στο 45,2%, πετυχαίνοντας δηλαδή οριακά τον τριμηνιαίο στόχο.

Το ερώτημα Λαγκάρντ στάλθηκε στην ΕΚΤ στο πλαίσιο της προμελέτης που κάνει η επικεφαλής του ΔΝΤ προτού καταθέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού πρόταση για επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το Ταμείο δεν θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα μας έως ότου οι Ευρωπαίοι συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Οι εταίροι έχουν αναβάλει τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της στο ΔΣ έως τα τέλη Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρoς Μαράκης