Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στις αγορές, αλλά με μεταρρυθμίσεις

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων πριν τη λήξη του Μνημονίου, αλλά μόνον εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα μέτωπα-κλειδιά, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια, όμως επισήμανε ότι ακόμα «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» στις ιδιωτικοποιήσεις, την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση των τραπεζών και στο άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.

Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο διευθυντής του ESM υπογράμμισε ότι απαιτείται βελτίωση στη λειτουργία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, μήνυμα που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιχμές που άφησε εναντίον υπουργών για ελλιπή ιδιοκτησία του Μνημονίου με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως είπε, τα επίμαχα μέτρα δεν συνδέονται με δημοσιονομικές περικοπές, αλλά με την τόνωση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας ώστε να ανέβει το «ταβάνι» της ανάπτυξης.

«Εάν η δουλειά συνεχιστεί, περιμένω απόλυτα ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστέψει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, φέτος ή τον επόμενο χρόνο», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σημείωσε πως θεωρεί τον στόχο «επιτεύξιμο» επειδή η Ελλάδα τον έχει πετύχει στο παρελθόν, το 2014, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όταν η χώρα μας εξέδωσε δύο φορές ομόλογα, «πριν ακολουθήσει η ατυχής αναστροφή τις διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων».

«Το σημαντικό που θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει και πάλι τους επενδυτές, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν», είπε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ θα εμφανιστεί στις 20:00 βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Πηγή: skai.gr