Νέο μήνυμα των ευρωπαίων για βέτο στη δόση αν δεν λυθεί το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ

Νέο έμμεσο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να διασφαλίσει την απαλλαγή των τριών διωκόμενων ευρωπαίων συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση στήριξης, ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις. «Τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερο».

Η Ισπανία έχει καταστήσει σαφές ανοιχτά πως η εκταμίευση δεν θα εγκριθεί οριστικά πριν οι ελληνικές Αρχές επιλύσουν το θέμα των τριών συμβούλων, που είναι ένας Ισπανός, μία Ιταλίδα, κι ένας Σλοβάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν συνταθεί με τη θέση της Μαδρίτης.

Η τελική τυπική έγκριση της εκταμίευσης θα δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι μέλη του ΔΣ του Μηχανισμού και έχουν τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να μπλοκάρουν την αποδέσμευση των χρημάτων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τα μέσα Ιουλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr