Διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ

Πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για να συμμετάσχουν σε διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αεριού, απηύθυνε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.
Μετά από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ την 1η Μαρτίου εφέτος, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στον νέο διαγωνισμό, τερματίζοντας τον προηγούμενο. Ο νέος διαγωνισμός αφορά και πάλι στην πώληση του 66% των μετοχών (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, το υπόλοιπο 34% των μετοχών θα επιστραφεί στο Δημόσιο. Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης και με βάση την «έκθεση συμμόρφωσης» του πρόσφατου Eurogroup, μια από τις τρεις εκκρεμότητες προς υλοποίηση.

Δείτε το κείμενο της πρόσκλησης εδώ
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ