ΔΝΤ: Υπερβολικοί οι στόχοι του Eurogroup, αλλά βλέπουμε λύση στο χρέος

Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που «σφράγισαν» στο Eurogroup οι εταίροι για την περίοδο μετά το 2022 ζητά ανοιχτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνοντας όμως παράλληλα αισιόδοξο πως θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το χρέος μέσα στους επόμενους μήνες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι οι «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις που πέρασε η Βουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορούν μεν να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όμως στη συνέχεια ο στόχος πρέπει να «ψαλιδισθεί» στο 1,5%.

Η τοποθέτηση του ΔΝΤ αμφισβητεί ανοιχτά το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης, που υπαγορεύει ότι η Αθήνα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ή και λίγο υψηλότερο από το 2023 έως το 2060 – δηλαδή επί 37 χρόνια.

Η μείωση του στόχου είναι απαραίτητη, σημείωσε ο κ. Ράις, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα επαρκής δημοσιονομικός χώρος για ανάπτυξη, επενδύσεις, μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και για τη θέσπιση κοινωνικής προστασίας για τους πλέον αδύναμους.

Αν δεν διαβλέπαμε λύση για το χρέος δεν θα μπαίναμε

Παρά ταύτα, ο κ. Ράις εξέπεμψε σινιάλο αισιοδοξίας ότι το θέμα του χρέους θα ρυθμιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αναβάλουν τις ουσιαστικές αποφάσεις έως την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Η στάση των εταίρων υποχρέωσε το ΔΝΤ να υποστηρίξει επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να προσφέρει νέα δάνεια έως ότου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Ράις ωστόσο είπε πως το Ταμείο προσδοκά η διαπραγμάτευση για το χρέος να «έχει γρήγορη κατάληξη», τονίζοντας μάλιστα ότι το Ταμείο δεν θα επέλεγε καν τη λύση της επί της αρχής ένταξης στο πρόγραμμα «εάν πίστευε πως δεν υπάρχει καλή πιθανότητα» για συμφωνία.

Επισήμανε πως η επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ δίνει χρόνο σε όλες τις πλευρές ώστε να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που χρειάζεται η Ελλάδα.

Πιθανή επίσκεψη Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Τέλος, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν την διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ να εξετάζει επίσκεψη στην Ελλάδα, αν και απέφυγε να δώσει κάποια πιθανή ημερομηνία.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει απευθύνει πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ κι εκείνη απάντησε ότι θα ήθελε να τον συναντήσει στην Αθήνα, όταν τα προγράμματά τους θα το επιτρέψουν.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης