Λίντνερ: Ούτε λύση δίνει, ούτε αποτελεί πρόοδο η συμφωνία του Eurogroup

Έχει ονομαστεί και «Ρονάλντο» των Φιλελευθέρων, του κόμματος που στις εκλογές του 2013 εξοστρακίστηκε από την ομοσπονδιακή βουλή στο Βερολίνο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Από τότε μέχρι σήμερα ο νέος, ανατρεπτικός και πολλά υποσχόμενος πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ κατάφερε να νεκραναστήσει το κόμμα του και να το φέρει και πάλι στο κατώφλι της εξουσίας. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές οι Φιλελεύθεροι θα έπαιρναν διψήφιο ποσοστό που θα τους επέτρεπε να γίνουν και πάλι κυβερνητικός εταίρος των κομμάτων της Χριστιανής Ένωσης CDU/CSU, που επίσης έχουν αγγίξει το 40% σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων του Άλενσμπαχ.

«Περιφρόνηση προς τη Βουλή»

Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τόπο politico ο Λίντνερ επικρίνει τη συμφωνία του Eurogroup. «Ούτε λύση δίνει, ούτε αποτελεί πραγματική πρόοδο. Πρόκειται για ένα ντιλ για να περάσει το διάστημα μέχρι τις εκλογές» επισημαίνει. «Αποτελεί περιφρόνηση του γερμανικού κοινοβουλίου, το ότι δεν ρωτήθηκε και πάλι για τη συμφωνία. Η απελευθέρωση των 8,5 δις ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που ενέκρινε η βουλή πριν από δύο χρόνια, όπως μεταξύ άλλων, η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα. Εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το Ταμείο, τότε θα πρέπει να πούμε την αλήθεια ανεξάρτητα από τις εκλογές». Ο Λίντνερ υπογραμμίζει ότι εάν το κόμμα του ήταν εντός βουλής, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάναμε μια πολύ εντατική συζήτηση για το ότι δεν ελήφθη υπόψιν η συμφωνία στη Μπούντεσταγκ».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, όπως και πολλοί βουλευτές από άλλα κόμματα, θεωρούν ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί ουσιώδη αλλαγή και κατά συνέπεια η συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει να τεθεί και πάλι υπό την έγκριση της ολομέλειας του σώματος. «Το CDU/CSU είναι μηχανή εξουσίας» λέει. «Επειδή επίκεινται εκλογές και η καγκελάριος βρίσκεται δημοσκοπικά πολύ καλά, δεν θα υπάρξει κανείς από όσο ξέρω που να ζητήσει δυνατά και δημόσια συμμετοχή της Βουλής και ανοιχτή συζήτηση. Αυτό δεν είναι σωστό».

Αντίθετος στις προτάσεις Μακρόν για την ευρωζώνη


Στη συνέντευξη ο Λίντνερ τάσσεται κατά της ελάφρυνσης του χρέους «γιατί θα δημιουργούσε έναν ηθικό πειρασμό, πχ οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν, γιατί εμείς να κάνουμε τόσο πολύ κόπο, ενώ σε άλλους ελαφρύνεται το χρέος, αλλά παραμένουν στο ευρώ». Κατά την άποψή του η Ελλάδα πρέπει να βγει προσωρινά από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ και να συνεχίζει να παίρνει χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, «όχι υπό μορφή δανείων, τα οποία κάποτε θα πρέπει να επιστρέψει, αλλά υπό τη μορφή επιδοτήσεων συνδεδεμένων με έργα ανάπτυξης, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους». Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δεν βλέπει το νόημα των προτάσεων του γάλλου προέδρου για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Ωστόσο, μπορεί να φανταστεί μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε μηχανισμό ελέγχου των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ να παραμείνει όμως ένας ανεξάρτητος μηχανισμός και συνήγορος μελών της ευρωζώνης σε πορεία σταθεροποίησης.

Ο πιθανός μελλοντικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ προκρίνει το διακυβερνητικό μοντέλο ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, όταν ακόμη και η καγκελάριος άφησε τελευταία να εννοηθεί ότι θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε συζήτηση για τις προτάσεις Μακρόν. Ήδη το γερμανικό και γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συνεργάζονται στενά για να επεξεργαστούν έναν οδικό χάρτη που θα παρουσιαστεί στις 13 Ιουλίου στο συμβούλιο υπουργών από τις δύο χώρες, αλλά κατά την βουλευτή των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράντνερ δεν καταγράφεται πρόοδος «λόγω των διενέξεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Γκάμπριελ. Ο προεκλογικός αγώνας λειτουργεί ανασταλτικά.
Πηγή: Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου