Γιλντιρίμ προς τράπεζες: Μειώστε τα επιτόκια, ειδάλλως «βίαια μέτρα»

Με «βίαια μέτρα» απείλησε τις τουρκικές τράπεζες ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ σε περίπτωση που δεν μειώσουν τα επιτόκια.

«Το τρένο είναι έτοιμο να φύγει [από το σταθμό]. Κάνω τελευταία κλήση. Είτε υιοθετείτε ένα λογικό επίπεδο για τα επιτόκια είτε θα λάβουμε μέτρα [για τη μείωσή τους]» δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο Γιλντιρίμ στην τελετή έναρξης του νέου κτιρίου του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης.

«Οι τραπεζίτες μας δεν θα πρέπει να το εκλάβουν αυτό ως απειλή. Αλλά έχουμε εργαλεία στα χέρια μας» πρόσθεσε.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι πέρυσι η κυβέρνηση έλαβε απαραίτητα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που είχαν αποτελέσματα «πέρα από κάθε πρόβλεψη».

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γείτονος. Το ποσοστό υπερέβη την πρόβλεψη για αύξηση 3,8% του Λογιστικού Γραφείου του κράτους.

«Είμαστε το νούμερο τρία [χώρα] μετά την Κίνα και την Ινδία [στην οικονομική ανάπτυξη], δύο φορές υψηλότερη ανάπτυξη από ό, τι στην Ευρώπη» υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς. Έχουμε την ευκαιρία να τα κάνουμε αυτά. Η Τουρκία έχει δυνατότητες, τους πόρους, τη σταθερότητα και τα πάντα [που χρειάζονται για την οικονομική ανάπτυξη]» είπε.
Πηγή: skai.gr