Κλείσιμο

Η ΕΕ αποκάλυψε προτάσεις για τους μεσάζοντες της (πιθανής) φοροαποφυγής

Προτάσεις για την αποθάρρυνση της φοροαποφυγής και της κερδοσκοπικής μεταφοράς φορολογητέου εισοδήματος από χώρα σε χώρα παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν ότι όλοι οι μεσάζοντες – φοροτεχνικοί, λογιστές, τράπεζες και δικηγόροι – που καταρτίζουν επιθετικές φορολογικές πρακτικές ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος των πελατών τους, θα οφείλουν να καταθέτουν τα σχέδιά τους στις Αρχές του εκάστοτε κράτους-μέλους.

Στη συνέχεια οι χώρες της Ε.Ε. θα μοιράζονται τις πληροφορίες που έχουν ώστε να δημιουργηθεί μία κοινοτική βάση δεδομένων που θα επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση φορολογικών συμπεριφορών.

Η Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για δικαιότερη φορολόγηση εταιρικών κερδών στην Ε.Ε. και με τις σημερινές προτάσεις σχετικά με τους μεσάζοντες προσπαθεί να διευθετήσει μία ακόμα πιθανή πηγή προβλημάτων.

Οι πρακτικές που σχεδιάζουν οι μεσάζοντες συχνά προβλέπουν διασυνοριακή ροή εισοδημάτων έως ότου καταλήξουν στην περιοχή που προσφέρει την ευνοϊκότερη δυνατή φορολόγηση, μειώνοντας έτσι τα δημόσια έσοδα και λειτουργώντας σε βάρος των υπόλοιπων φορολογούμενων που καλούνται να καλύψουν το κενό.

Η Κομισιόν διευκρινίζει πως οι επίμαχες φορολογικές πρακτικές δεν είναι απαραίτητα παράνομες, όμως η υπόθεση των Panama Papers απέδειξε ότι ορισμένοι σύμβουλοι βοηθούν τους πελάτες τους να αποφεύγουν ανοιχτά τη φορολόγηση.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα τεθούν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν πως θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, με την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη να αρχίζει τρεις μήνες αργότερα.
Πηγή: skai.gr