Λαγκάρντ: Θα περιμένουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, το 2018, επαναβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον απόηχο της συμφωνίας του Εurogroup. «Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του» διεμήνυσε.

«Είμαι αποφασισμένη να πάω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και να προτείνω την κατ ‘αρχήν έγκριση μιας νέας συμφωνίας του Ταμείου για την Ελλάδα. Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μόλις έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τις παραμέτρους αναδιάρθρωσης του χρέους. Θα περιμένουμε» ξεκαθάρισε η επικεφαλής του Ταμείου, σε δήλωσή της στην ΕΡΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως «σημαντική στιγμή» για την Ελλάδα τη συμφωνία του Eurogroup, δηλώνοντας ότι η απόφαση αποτελεί αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων πολιτών και καταδεικνύει τη βούληση των πιστωτών για ισχυρή στήριξη της Ελλάδας. «Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν (…) Η Ελλάδα στηρίζεται με την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού που θα αποτρέψει την εκδήλωση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα προστατέψει τη ρευστότητά της» τόνισε.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής. «Οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση (σσ. Eurogroup) αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας» σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ πλέον είναι η ώρα να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr