Κλείσιμο

Στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ η απόφαση του Eurogroup;

Αντιδράσεις προκαλεί σε γερμανούς βουλευτές η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι η συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα έγκριση από τη Βουλή.

Ο Γιοχάνες Καρς, ένας από τους ισχυρότερους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, δήλωσε πως η συμφωνία και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια της κάτω Βουλής – όπου ορισμένοι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού μπλοκ ενδέχεται να εκφράσουν ανοιχτά αντίθεση στην ελληνική βοήθεια.

Συζήτηση στην Ολομέλεια ζήτησε και ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που εκφράζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών στο ελληνικό ζήτημα, και έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πλην του πρώτου.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ο κ. φον Στέτεν επέκρινε σφόδρα τη απόφαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ που όμως αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Bundestag για την Ελλάδα το 2015.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πως τυχόν συζήτηση στην Ολομέλεια θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές.

Νωρίτερα, ο κ. Σόιμπλε είχε σημειώσει πως η συμφωνία στην ευρω-ομάδα – που περιέχει κάποιες πρόνοιες για το χρέος – δεν συνιστά σημαντική τροποποίηση του Μνημονίου ώστε να χρειάζεται συζήτηση στην Ολομέλεια, παραπέμποντας το ζήτημα απλώς στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Επιτροπή θα εξετάσει το ελληνικό ζήτημα την Τετάρτη.

Μιλώντας στο περιθώριο του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, ο κ. Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Στο Eurogroup οι εταίροι αποφάσισαν να αναβάλουν τα ουσιαστικές αποφάσεις έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν θεωρεί επαρκή τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν λάβει έως τώρα οι Ευρωπαίοι, και μολονότι θα συμμετάσχει επί της αρχής στο πρόγραμμα δεν θα εκταμιεύσει χρήματα έως ότου να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερη «καθαρότητα» σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης προκειμένου να εντάξει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προσέθεσε «βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς».

Προσέθεσε μάλιστα ότι μολονότι η διαπραγμάτευση διήρκησε πολύ «τελικά έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο».

Παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας όμως ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».

Πηγή: skai.gr