Με βέτο στη δόση προειδοποιεί η Ισπανία λόγω των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ

Το Eurogroup έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την δόση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα εάν η χώρα μας θα απαλλάξει τους τρεις ευρωπαίους συμβούλους του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που διώκονται από την ελληνική Δικαιοσύνη για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος, ουσιαστικά εγείροντας ενδεχόμενο ισπανικού βέτο, τη στιγμή που η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει χρέη που υπερβαίνουν τα 7 δισεκ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο.

«Εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για τους τρεις εμπειρογνώμονες, το Eurogroup θα μπλοκάρει την εκταμίευση [της δόσης στήριξης]», είπε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στο ECOFIN.

Τόνισε πως οι τρεις σύμβουλοι, ένας Ισπανός, μία Ιταλίδα, κι ένας Σλοβάκος, εργάστηκαν με απόλυτα καλή πίστη στην Ελλάδα και χωρίς προσωπικό συμφέρον, και συνεπώς η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι «απαράδεκτη».

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν έθεσε άμεσα θέμα βέτο, όμως σημείωσε πως η διαδικασία εκταμίευσης των 8,5 δισεκ. ευρώ θα εξελίσσεται καθώς θα εξετάζεται η υπόθεση των τριών συμβούλων. Δήλωσε αισιόδοξος για ταχεία επίλυση της υπόθεσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείου Reuters.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας βέβαιος πως το θέμα θα επιλυθεί ανάμεσα σε κράτη μέλη και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αποδέσμευση της δόσης.

«Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Η εκταμίευση θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

Μέσω non-paper η Κυβέρνηση εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας πως η Αθήνα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά».

Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας, αναφέρεται στο non-paper.

Το κλείσιμο της υπόθεσης των τριών συμβούλων ήταν ένας από τους δύο αστερίσκους που έθεσε χθες το Euro-working Group, μαζί με την υποχρέωση της Αθήνας να αποζημιώσει τον Ανδρέα Γεωργίου για τη δικαστική περιπέτεια που είχε ως πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.
Πηγή: skai.gr