Η ΕΚΤ «χρειάζεται περισσότερη καθαρότητα» για το ελληνικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερη «καθαρότητα» όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν κατ’ αρχήν πράσινο φως στην εκταμίευση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως ανέβαλαν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Το μοναδικό απτό μέτρο για το χρέος που εξετάστηκε στο Λουξεμβούργο ήταν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης δανείων στήριξης που είχαν δοθεί στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου κατά «μηδέν έως 15 χρόνια». Εφάμιλλη παράταση θα μπορούσε δοθεί στην περίοδο χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των τόκων που αναλογούν στα επίμαχα δάνεια.

Η πηγή του Reuters χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως σημείωσε πως η Ευρωτράπεζα «χρειάζεται μεγαλύτερη καθαρότητα ώστε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων». Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως θα προβεί σε δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, που θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, δηλαδή οκτώ μήνες πριν τη λήξη του Μνημονίου.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος αγορών εάν κριθεί απαραίτητο ώστε να τονωθούν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Eurogroup να μεταθέσει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος οδήγησε το ΔΝΤ στο να αναβάλει τη χρηματοδοτική του συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον έως ότου να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους.
Πηγή: skai.gr