Ντάισελμπλουμ: Δεν θα πάρουμε σήμερα οριστική απόφαση για το χρέος

Το σημερινό Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση, με αριθμούς, για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της ευρω-ομάδας στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Αθήνα φαίνεται πως προσβλέπει σε μία ικανοποιητική διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για το θέμα του χρέους και έγκριση της επόμενης δόσης, που μπορεί να ξεπερνά τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την πάγια γραμμή των εταίρων πως οι ουσιαστικές αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, όταν θα γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες της χώρας μας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bolomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ πάντως πως θα υπάρξει μεγαλύτερη καθαρότητα στο θέμα του χρέους, με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει από τους εταίρους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μεσοπρόθεσμες προτάσεις που είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών οφειλών.

Δεν είναι γνωστό ωστόσο εάν αυτό αρκεί για χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με πιθανότερο σενάριο την επί της αρχής ένταξή του, χωρίς την εκταμίευση χρημάτων, έως ότου να ρυθμιστεί το χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου του ESM για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Το Eurogroup είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 16:00. Θα συμμετάσχουν επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απ;o την πλευρά του, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε ότι δεν θα γίνουν βήματα για το χρέος, όμως αναμένει ότι ο έλληνας ομόλογός του να φύγει από το Λουξεμβούργο με μία τσάντα γεμάτη λεφτά.
Πηγή: skai.gr