Κλείσιμο

Η Fed αύξησε ξανά το επιτόκιό της δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία

Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25 μονάδες αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve), ουσιαστικά δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας παρά τον σταθερά αδύναμο πληθωρισμό.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση επιτοκίου από τη Fed κατά τους τελευταίους έξι μήνες, με το βασικό επιτόκιο θα κυμαίνεται πλέον ανάμεσα στο 1% και το 1,25%.

Μάλιστα, από τις προβλέψεις της επιτροπής προκύπτει πως η Fed προτίθεται να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες φέτος, και σε ακόμα τρεις ανάλογες αυξήσεις το 2018.

Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed διότι παραβλέπει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, έπεσε τέταρτο συναπτό μήνα τον Μάρτιο, φτάνοντας στο 1,7%, καθαρά κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο για αύξηση τιμών κατά 2%.

Παρά τον αδύναμο πληθωρισμό όμως, η Fed φαίνεται πως ενθαρρύνθηκε από τη συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας, καθώς η σταθερή δημιουργία θέσεων έχει οδηγήσει την ανεργία στο 4,3%.

Η απόφαση για αύξηση του επιτοκίου ελήφθη στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed με οκτώ ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, παρά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η αύξηση των επιτοκίων και γενικότερα η επιστροφή σε μία πιο «σκληρή» νομισματική πολιτική μετά την εποχή της κρίσης ουσιαστικά αποτελούν εν μέρει την απάντηση της Fed στην χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ, με προτάσεις για μεγάλες δημόσιες δαπάνες σε έργα υποδομών και μειώσεις στη φορολογία.

Καθαρίζει τα χαρτοφυλάκιά της η Fed

Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για σταδιακή μείωση των ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της.

Σε πρώτη φάση, ο ισολογισμός θα μειωθεί κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα, εκ των οποίων τα $6 δισεκ. θα είναι κρατικοί τίτλοι χρέους.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα αρχίσει το «ξεφούσκωμα» του ισολογισμού, όμως η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν είπε στη συνέντευξη Τύπου πως η έναρξη μπορεί να γίνει «σχετικά σύντομα»,

Σε βάθος 12 μηνών μετά την έναρξη του προγράμματος, η μείωση του χαρτοφυλακίου της Fed θα φτάσει σταδιακά τα 50 δισεκ. δολάρια ανά μήνα.
Πηγή: skai.gr