Reuters: «Λύση Λαγκάρντ» αναμένεται στο Eurogroup

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, αναφέρει ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πιθανό να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση δόσεων και μεταθέτοντας το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αργότερα.

Το Reuters αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Ταμείο θα ενταχθεί τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η Αθήνα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί από την Ευρωζώνη η ελάφρυνση χρέους που θα προσφερθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ για συμφωνία είναι πως η Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. «Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε στη λύση που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο,  πρόσθεσε ότι αναμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην κατεύθυνση που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ. «Θα εκταμιευθούν χρήματα από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος, αλλά το χρονοδιάγραμμα μένει να επιβεβαιωθεί», είπε.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι εφόσον
επιτευχθεί ο συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να καλύψει τις υποχρεώσεις της τον επόμενο μήνα.

Το Reuters σημειώνει ότι σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η Γαλλία έχει προτείνει να συνδεθεί η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πιθανότητες να προχωρήσει μια τέτοια ιδέα είναι μικρές.
Πηγή: skai.gr