Ρέγκλινγκ: Με μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές ως το 2018

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος ή το αργότερο το 2018, εφόσον επιμένει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί πριν τη λήξη του Μνημονίου, όμως στα προδημοσιεύματα για τη συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ δεν κάνει αναφορά σε τυχόν ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως αυτό που επείγει είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει χαθεί χρόνος με τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν κακές για την Ελλάδα και για τη νομισματική ένωση», είπε.

Οι ευρωπαίοι εταίροι επιδιώκουν την αναβολή των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2018.

Αυτό σημαίνει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύσκολα θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας έως τότε, καθώς έχει θέσει τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ως προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική ένταξή του στο πρόγραμμα στήριξης.

Χθες Πέμπτη το ΔΝΤ διαμήνυσε πως εάν οι εταίροι δεν συγκεκριμενοποιήσουν έως τα μέσα Ιουλίου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους θα εξετάσει την επί της αρχής ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια έως ότου να ρυθμιστεί το χρέος.

Η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει το σενάριο επί της αρχής συμμετοχής του Ταμείου στο προηγούμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου.
Πηγή: skai.gr