Κλείσιμο

Βίζερ: Πάνω από 95% πιθανότητες να γίνει δεκτή η συμφωνία

Σε σημερινή του συνέντευξη προς αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων στην Salzburger Nachrichten, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup εκτιμά ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%». Ο οικονομολόγος σκιαγραφεί μάλιστα και το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, που όμως δεν είναι άλλη από εκείνη που κατατέθηκε και στις 22 Μαΐου και καταρχήν απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Όπως εξηγεί, η συμφωνία θα προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Παρελθόν ο στόχος άμεσων μέτρων για το χρέος


Συμμετοχή του ΔΝΤ λοιπόν, αλλά χωρίς χρήματα είναι η λύση που προωθείται, όπως διαφαίνεται από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων, με κυριότερη προ ημερών εκείνη της ίδιας της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο δε στόχος άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται να εγκαταλείπεται πλέον οριστικά από την ελληνική πλευρά, παρατηρούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να λυθεί με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις. Σύμφωνα με το dpa, αναλυτές αξιολογούν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ως «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Σήμερα Πέμπτη συνέρχεται στις Βρυξέλλες το EuroWorking Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Item URL COPY http://www.dw.com/el/πάνω-από-95-οι-πιθανότητες-για-συμφωνία-στο-eurogroup/a-39157188?maca=gri-VEU-Volltext-SKAI-12173-html-copypaste Image URL (460 x 259) COPY http://www.dw.com/image/19280837_302.jpgPreview image Image source COPY picture-alliance/dpa/O.Hoslet
Πηγή: Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης