Κλείσιμο

Η κυβέρνηση ελπίζει για λύση στο Eurogroup αλλά «ακονίζει» Σύνοδο Κορυφής

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναφέροντας όμως το σενάριο προσφυγής της κυβέρνησης σε Σύνοδο Κορυφής.

Κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για τη λύση που θα μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά.

Πρώτον να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους μετά το πέρας του Μνημονίου.

Δεύτερον, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ωστόσο πως εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις το θέμα θα μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου.

Τέλος, όσον αφορά την ελπίδα της Αθήνας για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η Ευρωτράπεζα θα κάνει την δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και δεν εξαρτάται από καμία απόφαση του Eurogroup.
Πηγή: skai.gr