Κλείσιμο

Βελτιώσεις στην πρόταση Σόιμπλε για το χρέος επιζητεί η Ελλάδα

Βελτιώσεις επί της πρότασης Σόιμπλε για το χρέος, που για την ώρα προβλέπει μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για μετά το τέλος του Μνημονίου, επιδιώκει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση της Πολίτικης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάντα υπάρχουν» δυνατότητες, είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημείωσε πως «με καλή θέληση» είναι εφικτή μία συμφωνία που θα επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να αποδέχεται τη φόρμουλα Σόιμπλε ως βάση για μία «κατανόηση» για το χρέος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, έχει διαμηνύσει πως είναι ανοιχτό στην ιδέα μετάθεσης των αποφάσεων, που σημαίνει πως για την ώρα θα συμμετέχει επί της αρχής κι όχι χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κ. Λαγκάρντ πάντως δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αναβολή των αποφάσεων ως τα τέλη του 2018, λέγοντας πιο γενικά πως το Ταμείο είναι διατεθειμένο να δώσει «χρόνο» στους Ευρωπαίους αν αυτό χρειάζονται για να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα».

Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα», προσέθεσε στη «Handelsblatt».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν τώρα την πίεσή της προς το ΔΝΤ.

«Η πρόγνωση [του Ταμείου] είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πάντως έγινε σε κλίμα αμηχανίας και ανησυχίας.

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας, ερωτηθείς για το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, είπε ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στέλεχος των «53» του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να μην υποκύψει η κυβέρνηση σε νέες απαιτήσεις», με το επιχείρημα ότι «πρέπει να κυβερνήσει».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ