Κλείσιμο

Οριακά καλύτερα από το στόχο τα «κόκκινα» ανοίγματα των τραπεζών

Στα 105,1 δισεκατομμύρια ευρώ, οριακά καλύτερα από το στόχο, μειώθηκαν τα «κόκκινα» ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε τη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται πλέον στο 45,2% του συνόλου των δανείων, δηλαδή 3,3% χαμηλότερα σε σχέση με το απόγειο του προβλήματος, τον περσινό Μάρτιο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση οφειλών παρατηρούνται στα καταναλωτικά δάνεια, όπου το 54,2% ήταν «κόκκινο» στα τέλη του πρώτο τριμήνου.

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θεωρείται κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν ξανά με μεγαλύτερη άνεση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν ως στόχο να μειώσουν τα «κόκκινα» ανοίγματα κατά 38% έως το Δεκέμβριο του 2019, ρίχνοντας το ύψος τους στα 66,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019, και θα προέλθει κυρίως από επιτυχείς ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων.
Πηγή: skai.gr