Κλείσιμο

Συνάντηση Γιούνκερ με Σόιμπλε – Στην ατζέντα η Ελλάδα;

Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση που θα έχει αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 16 ημέρες πριν το επόμενο Eurogroup.

Τη συνάντηση των δύο ανδρών ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή επίσκεψη που έχει προγραμματίσει ο κ. Γιούνκερ στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση «Κοινωνικοί εταίροι και εργοδότες σε διάλογο», που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών της Γερμανίας.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ-Σόιμπλε, η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν απάντησε διπλωματικά πως οι δύο άντρες «γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό» και πως αναμένεται να συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Θα είναι μία συζήτηση πιο ευρεία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο», σημείωσε η κ. Αντρέεβα.

Την ελπίδα ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με του δανειστές πρότεινε στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης την ώρα που ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαψεύδουν το δημοσίευμα της Bild ότι η Αθήνα μπορεί να μην δεχτεί τη δόση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος.

«Εδώ που φτάσαμε η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα πάρουμε τις δόσεις και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το χρέος δήλωσε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να πηγαίνει η χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια.

Την ανάγκη «καθαρής λύσης» για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εξέφρασε στο μεταξύ ο Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, ενώ άφησε και αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «καταστροφική προσέγγιση» στο ζήτημα αυτό.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είχε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε σε όλους την αναγκαιότητα ύπαρξης «καθαρής λύσης» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και, σύμφωνα με το Μαξίμου, όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ