Συμφωνία για το χρέος βλέπει αξιωματούχος του ΔΝΤ λόγω «χρονικής πίεσης»

Αισιόδοξος ότι ευρωπαίοι εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εμφανίστηκε αξιωματούχος του ΔΝΤ που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η πηγή, που δεν κατονομάζεται, απέδωσε την αισιοδοξία για συμφωνία στη χρονική πίεση που υπάρχει, λόγω του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες πιστωτές εντός του Ιουλίου.

«Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει σε κάτι. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η πηγή πάντως άφησε να εννοηθεί πως οι επιφυλάξεις του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα έχει και πολιτική πτυχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν η Ελλάδα είχε έναν πρόθυμο μεταρρυθμιστή ηγέτη όπως ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα υπήρχαν ανάλογοι δισταγμοί.

«Εάν είχαμε έλληνα Μακρόν θα μπαίναμε τώρα», είπε.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι η Γερμανία θα συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Παρέπεμψε, μεταξύ άλλων, στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «μία λύση είναι πολύ κοντά», αλλά και στη χθεσινή εκτίμηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι στο επόμενο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς παραμένει αξιόλογο, Το Ταμείο απαιτεί άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ενώ οι εταίροι προτιμούν να αναβάλουν κάθε ουσιαστική απόφαση έως το καλοκαίρι του 2018, όταν και θα ολοκληρωθεί το Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Υπό τη σκιά της διαφωνίας με τους Ευρωπαίους, ο κ. Ράις σημείωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει πλέον όλα τα δυνατά ενδεχόμενα όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και επί της αρχής συμμετοχή του, χωρίς χρηματοδοτική συνεισφορά.
Πηγή: skai.gr