Ζημιωμένες 6 κατηγορίες ασφαλισμένων από τον νέο υπολογισμό των συντάξεων

Ζημιωμένες βγαίνουν έξι κατηγορίες ασφαλισμένων από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που «κλειδώθηκε» σε πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έθνος.

Συγκεκριμένα, βαρύνονται οι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από τις 13/5/2016 έως τις 31/12/2020. Στον αντίποδα, υπολογίζεται πως περίπου 50.000 μελλοντικοί συνταξιούχοι, τεσσάρων κατηγοριών, θα καταφέρουν να αποφύγουν τις απώλειες, γλιτώνοντας από διάφορες παραμέτρους του νέου τρόπου υπολογισμού, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Έθνος».

Ποιοι χάνουν

Σύμφωνα με την εφημερίδα απώλειες έως και 30% (συγκριτικά με τα ποσά που θα έπαιρναν αν έφευγαν πριν τις 13/5/2016) θα υποστούν:
- οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με αποδοχές από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
-οι δημόσιοι υπάλληλοι, με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας (ιδίως στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ).
-οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονομικοί κ.α.) ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης
-ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης και
-οι ασφαλισμένοι στο πρ. ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες (χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ).
-ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ στις δυο ανώτατες κατηγορίες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αντίθετα σε καλύτερη θέση βρίσκονται:

-δημόσιοι υπάλληλοι σε κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ που αποχωρούν με 30 και κάτω χρόνια ασφάλισης
-ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ
-ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεσαίες αποδοχές, για παράδειγμα μέχρι 1.400 ευρώ.
-ασφαλισμένοι στα πρ. Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές

Οι πρώτες συντάξεις με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού θα εκδοθούν τον Ιούνιο, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Οι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι τελικά όσοι σπεύσουν (ή έσπευσαν ήδη) να αποχωρήσουν από 13/5/2016 μέχρι και 31/12/2018 ώστε να «κερδίσουν» την ειδική προσωπική διαφορά που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους αυτής της 3ετίας.

Όσοι αποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, δικαιούνται το 50% της διαφοράς αυτής, όσοι φύγουν φέτος το 33% και όσοι αποχωρήσουν του χρόνου το 25%.

Ωστόσο με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες ξεκαθαρίζεται ότι αυτές οι προσωπικές διαφορές θα διατηρηθούν μόνο μέχρι 31/12/2018 και θα κοπούν συλλήβδην την 1/1/2019 σε όλους.







Πηγή: Πηγή: Έθνος