Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Τον Ιούνιο, σε νέο Eurogroup, θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 προκάλεσαν το αδιέξοδο, ενώ η εξέταση του όλου θέματος μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Όσο περνούσε η ώρα, το κλίμα βάραινε για την Ελλάδα στο Eurogroup, σύμφωνα με ανάρτηση της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη, στο Twitter.



Όπως αναφέρει, σε ανάρτηση της στο twitter η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη, το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το δεύτερο προέβλεπε 2,2% πλεόνασμα για το διάστημα 2023 ως το 2060.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και τα δύο προσχέδια έχουν απορριφθεί.




Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχεδιάζεται προς το παρόν έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup. Επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, στις 15 Ιουνίου.

Το Eurogroup διεκόπη νωρίτερα, καθώς οι επαφές προκειμένου να υπάρξει ένα τελικό προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς.

Οι επαφές ξεκίνησαν στη συνέχεια με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίστηκαν σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις.





Πηγή: skai.gr