Κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: Περιμένω συμφωνία σήμερα, αλλά όχι «τη συμφωνία»

Περιμένουμε συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, αλλά όχι τη συνολική συμφωνία που θα κλείνει το θέμα του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύσκεψη της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή το 2018, όπως είχε διαμηνύσει λίγα λεπτά νωρίτερα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να λάβουν οι Ευρωπαίοι το 2018, που είναι ακριβώς η προϋπόθεση που έχει θέσει το Ταμείο ώστε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Είναι καιρός το ΔΝΤ να εναχτεί» στο πρόγραμμα, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε αντίθεση πάντως με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, εφόσον όλα πάνε καλά, όπως είπε.

Μοσκοβισί: Στόχος η συμφωνία ή να φτάσουμε κοντά

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία που θα καλύπτει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή τουλάχιστον να φτάσουμε κοντά σε αυτό, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο γάλλος επίτροπος σημείωσε πως η συμφωνία είναι «πιθανή, εφικτή και κοντά», ενώ επισήμανε ότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή επαφίεται πλέον στο στρατόπεδο των θεσμών να «αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».

Σημείωσε ότι η συνολική συμφωνία για το χρέος θα ικανοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η συμμετοχή του οποίου είναι «σημαντική» για τους ευρωπαίους εταίρους. Προσέθεσε ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που απομένουν ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα μπορούν να αποδεσμευθούν μόνο μετά από οριστική συμφωνία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η δική του έκθεση, που θα παρουσιάσει στην ευρω-ομάδα, κρίνει «θετικά» τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα που πέρασε η Ελλάδα.

Επικοινωνία Λε Μερ με Λαγκάρντ για το χρέος

«Ελπίζω» ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε προσερχόμενος ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για θετική έκβαση της συνεδρίασης.

Ο κ. Λε Μερ είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως από αυτά που αποκόμισε υπάρχει δουλειά να γίνει ώστε να υπάρξει σύγκλιση για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά «για αυτό υπάρχουν οι υπουργοί Οικονομικών» της ευρωζώνης, συμπλήρωσε λιτά.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση του χρέους, το θέμα είναι «περισσότερο πολιτικό παρά πρακτικό», δήλωσε από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία της ευρω-ομάδας.

Τόνισε ότι τυχόν μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να συνοδεύονται αυστηρά προαπαιτούμενα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Διάλειμμα για τεχνικές συζητήσεις

Πριν από λίγο το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίαση για τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.


Πηγή: skai.gr