Κλείσιμο

Σόιμπλε: Το 2018 οι ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος

Οι ουσιαστικές αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν στο τέλος του Μνημονίου, το 2018, διαμήνυσε εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ωστόσο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μπορούν πιθανώς να συγκεκριμενοποιήσουν περαιτέρω τις πιθανές οδούς ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που αποτελεί το κύριο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Διευκρίνισε όμως για μία ακόμα φορά ότι η απομείωση του χρέους απαιτεί έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, την οποία δεν έχει λάβει.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης δεν απαιτείται να γίνει αμέσως, ενώ την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να δεχτεί μετάθεση της ελάφρυνσης έως το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι μελετούν σενάρια όπως επιμήκυνση των δανείων στήριξης, όμως επισήμανε ότι κύριος στόχος για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Σόιμπλε πάντως έβαλε «πάγο» και στις προσδοκίες να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης για την Ελλάδα, παραπέμποντας ωστόσο το ενδεχόμενο συμφωνίας για την επόμενη εβδομάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα υπάρξει μία πολιτική συμφωνία που θα δρομολογήσει την αποδέσμευση των χρημάτων και θα θέτει το πλαίσιο.
Πηγή: skai.gr