Το Βερολίνο προωθεί τον Βάιντμαν ως διάδοχο του Ντράγκι στην ΕΚΤ

Τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν προωθεί η γερμανική κυβέρνηση ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδουν το περιοδικό Der Spiegel και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Επί προεδρίας Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση συνολικού ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αντισυμβατικές πολιτικές που έχουν προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο Βερολίνο, ειδικά στο στρατόπεδο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Βάιντμαν αντίθετα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας. Έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, αν και το τελευταίο διάστημα έχει μετριάσει τις τοποθετήσεις του, ενδεχομένως σε μία ένδειξη ότι προετοιμάζει την υποψηφιότητά του.

Τυχόν εκλογή Βάιντμαν στην ηγεσία της ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη γερμανική «φωνή» στη νομισματική πολιτική του ευρώ, όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να αντισταθούν στην υποψηφιότητά του.

Ως αντίδοτο στις νοτιοευρωπαϊκές ενστάσεις, σύμφωνα με τη «Handelsblatt», η Γερμανία προτίθεται να προτείνει τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος ως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, χωρίς να είναι σαφές όμως εάν αυτό θα κάμψει τον προβληματισμό των νότιων χωρών.

Κυριότερος αντίπαλος του κ. Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ φαίνεται πως είναι ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσούα Βιλρουά ντε Γκαλό.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως το Παρίσι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν Γάλλος, ενώ Γαλλίδα είναι και η νυν επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των μεγάλων τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί.
Πηγή: skai.gr