Bloomberg: Ανάκαμψη, ή βρόχος για την οικονομία τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα λιτότητας (που ψηφίστηκαν την Πέμπτη) είτε θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την απομείωση του ελληνικού χρέους, είτε θα αποτελέσουν βρόχο για την οικονομία προκαλώντας την καταστροφή της με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να ζητήσει νέο πρόγραμμα βοήθειας, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Σχολιάζοντας την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το αμερικανικό πρακτορείο προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος συνίσταται στο ενδεχόμενο η προσπάθεια επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία, με συνέπεια να χαθεί ο στόχος για το 2018, και οι περικοπές σε συντάξεις και οι αυξήσεις σε φόρους να σφίξουν «περαιτέρω το βρόχο».

«Αν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητική δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές της ευρωζώνης, αυτό θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη και θα επέτρεπε την εισροή επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Μια τέτοια συμφωνία θα συζητηθεί στη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες» επισημαίνει το Bloomberg.

Mε βάση το αισιόδοξο σενάριο, προσθέτει, μια συμφωνία για το χρέος που ικανοποιεί το ΔΝΤ καθιστά ευκολότερη την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εισροή νέων επενδύσεων και την ανάκαμψη μετά από πολυετή κρίση.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν εκτίμησε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η συνταγή που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.
Πηγή: skai.gr