Κατρούγκαλος: Απώλειες έως 0,8% στο ελληνικό ΑΕΠ από το Brexit

Το Brexit θα προκαλέσει συνέπειες στην ελληνική οικονομία παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε δε ότι οι συνέπειες αυτές θα κυμανθούν από 0,4% έως 0,8% του ελληνικού ΑΕΠ, επικαλούμενος στοιχεία της ΤτΕ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμάται ότι θα είναι στον τουρισμό μας και για τις εξαγωγές υποστήριξε ότι το ύψος της απώλειας θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία ευρώ – λίρας. (οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου).

«Προς το παρόν κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις» επισήμανε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι στις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους 27 της ΕΕ και τη Βρετανία η χώρα μας έχει τρεις προτεραιότητες: αποτροπή δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεων, διατήρηση στα ίδια επίπεδα του κόστους των διδάκτρων για τους Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφυγή αρνητικών συνεπειών σε θέματα που άπτονται των ελληνικών συμφερόντων.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά