Κλείσιμο

«Φρένο» στη βρετανική οικονομία υπό τη σκιά του Brexit

Χειρότερη του αναμενόμενου επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατέγραψε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit αύξησε τον πληθωρισμό και συνεπώς χτύπησε την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,3% έναντι αντίστοιχου ποσοστού 0,7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 0,4%.

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από την εξήγηση ότι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στην πτώση «αρκετών σημαντικών βιομηχανιών που βασίζονται στην κατανάλωση».

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται η πτώση στις πωλήσεις λιανικής και στον τομέα της φιλοξενίας, μεταξύ άλλων λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των τιμών έναντι του ρυθμού αύξησης των δαπανών.

Αντιδρώντας, ο υπουργός Οικονομικών
Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι η βρετανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό δίλημμα που μονίμως θέτει η πρωθυπουργός Μέι μεταξύ μίας «ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης» Συντηρητικών και ενός «συνασπισμού του χάους» υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την άλλη πλευρά, στην πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών βαρόνη Κράμερ είπε ότι τα νέα στοιχεία σηματοδοτούν την αρχή «της οικονομικής επιβράδυνσης λόγω Brexit».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο