Βερολίνο: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Πιέσεις στην Αθήνα για πιστή τήρηση των υπεσχημένων συνεχίζει να ασκεί το Βερολίνο, με κατά καιρούς δηλώσεις ορισμένων προσκείμενων στο CDU κυβερνητικών στελεχών, προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

«Η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί» διεμήνυσε στενός συνεργάτης του Σόιμπλε υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, προσθέτοντας ότι «αυτό συνιστά προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ».

Πάντως, ο Σπαν, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, την επομένη της επανάληψη των διαπραγματεύσεων. «Παραμένω αισιόδοξος ότι θα αυτό θα επιτευχθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Εφικτή χαρακτηρίζει από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές «ενδεχομένως» εντός του Μαΐου, καθώς όπως επισημαίνει η χώρα έχει υπερβεί τους στόχους ως προς το ύψος των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και συνεπώς υπάρχει η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Γενς Σπαν 

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη έχει επικυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, συνεπώς είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενδεχομένως εντός του Μαΐου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι επί του θέματος βάση είναι το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), το οποίο ορίζει πως το ΔΝΤ συμμετέχει στο μέτρο του δυνατού στα προγράμματα στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και οι αποφάσεις του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Σε συνολική συμφωνία με τους θεσμούς τον Ιούνιο παραπέμπει τώρα το Μαξίμου, βάζοντας στην «άκρη» το προηγούμενο ορόσημο του Eurogroup της 22ης Μαΐου. «Μπορεί να υπάρξει συνολική λύση ακόμα και μέσα στον Ιούνιο» τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας πάντως ότι «οι θεσμοί δεν θα τραβήξουν το σχοινί».
Πηγή: skai.gr