NYT: «Υπαρξιακό ζήτημα» για το ΔΝΤ η Ελλάδα – Διχασμός στις τάξεις του

Για διχασμό στις τάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και για "υπαρξιακό ζήτημα" κάνει λόγο η εφημερίδα New York Times αναφερόμενη στο ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου σε νέο πρόγραμμα βοήθειας.

"Ενόσω το ΔΝΤ προσεγγίζει την 'έβδομη επέτειο' του αμφιλεγόμενου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, είναι διχασμένο για το αν θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα σχολιάζει στο δημοσίευμά τους οι ΝΥ Τimes.

"Για πάνω από 1 χρόνο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, φώναζαν ότι δεν μπορούν να μετάσχουν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, εκτός αν η Ευρώπη συμφωνήσει να απομειώσει το επαχθές βάρος του χρέους. Η απροθυμία του ΔΝΤ να εκταμιεύσει επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, αναδεικνύει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ των αξιωματούχων του - και της κυβέρνησης Τραμπ- ότι το Ταμείο 'υπερεπεκτάθηκε' στην Ελλάδα. Βλέπουν επίσης ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην Ευρώπη, η ποία σήμερα καλύπτει το 80% ελληνικού χρέους" τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Όμως, ο Οργανισμός έχει και υποχρέωση να δανείζει σε χώρες που είναι σε οικονομική ανάγκη όπως και να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, που έχει προσχωρήσει στις απαιτήσεις του Ταμείου να μειώσει τις δαπάνες της και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αντιμετωπίζει αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο, το οποίο ίσως να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αν ΔΝΤ και ΕΕ δεν καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης.

Για πολλούς λόγους, προσθέτει η εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει επικριθεί για υπερδέσμευση οικονομικών πόρων για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Για παράδειγμα, τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που δάνεισε το ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2010, αντιπροσωπεύουν 30 φορές το άθροισμα της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της χώρας στο Ταμείο ως μέλος. Το δάνειο είναι ένα από τα υψηλότερα στην ιστορία του ΔΝΤ, το οποίο ιδρύθηκε το 1944.

"Το Ταμείο εμμένει στη στάση του (σ.σ για συνέχιση της βοήθειας υπό προϋποθέσεις), αλλά αν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες συνεχίσουν ‘το ίδιο έργο’, θα δείτε περισσότερη αστάθεια στις αγορές" σχολίασε στην εφημερίδα αναλυτής. Αυτό, πρόσθεσε, προξενεί άγχος - Τόσο εντός των τάξεων του Οργανισμού, όσο και εντός των εθνικών κυβερνήσεων.

Το ΔΝΤ περιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο, δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια πρόταση του Ταμείου για χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα μετά το 2018, σημειώνοντας πως ο στόχος του 3,5% θα είναι δυνατό να διατηρηθεί για «μία σχετικά σύντομη περίοδο».

Την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων μέτρων, αλλά και της απομείωσης του χρέους, επισήμανε vωρίτερα εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

"Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για να προετοιμάσουμε την επιστροφή του κλιμακίου και για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους" ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: skai.gr