Ο ΟΟΣΑ ζητά από την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει το υψηλό κρατικό χρέος

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κάλεσε σήμερα την Ιαπωνία να επικεντρωθεί στο πολύ υψηλό κρατικό της χρέος εάν θέλει να διασφαλίσει τη μελλοντική της ευημερία.

Στην τελευταία οικονομική μελέτη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και να δημιουργηθούν περισσότερες «κανονικές» θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία παρατηρεί ότι η δημογραφία και οι δημοσιονομικές προκλήσεις της Ιαπωνίας απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες «για να ενισχυθεί σημαντικά η παραγωγικότητα, η οποία τώρα υπολείπεται έναντι των βασικών οικονομικών του ΟΟΣΑ.

«Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επεκταθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες. Η επίτευξη ισχυρότερης και βιώσιμης αύξησης της παραγωγικότητας αναμένεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη που είναι ανοικτή σε όλους και που διανέμει τα μερίσματα της αυξημένης ευημερίας με δίκαιο τρόπο σε όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Γκουρία.

Παράλληλα, ο Οργανισμός προέτρεψε την Ιαπωνία να εφαρμόσει ένα «λεπτομερές και αξιόπιστο» δημοσιονομικό σχέδιο για να τεθεί σε καθοδική τροχιά το ποσοστό του χρέους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να αντισταθμιστούν από την άντληση πρόσθετων εσόδων, ειδικότερα μέσω της σταδιακής αύξησης του φόρου κατανάλωσης και των περιβαλλοντικών φόρων.
Πηγή: skai.gr