Αύξηση σε φορολογικό & ασφαλιστικό κόστος εργασίας μετά από τέσσερα χρόνια

Αυξήθηκαν το 2016 οι φορολογικές και ασφαλιστικές παρακρατήσεις στους μισθούς των ελλήνων εργαζόμενων, οι οποίες αυξάνουν το κόστος εργασίας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι επιβαρύνσεις για τους άγαμους μισθωτούς ανήλθαν στο 40,2% του εργασιακού κόστους, μία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με το 39,2% που είχε καταγραφεί το 2015.

Οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα είναι σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΑΣΑ, που το 2016 ανήλθαν στο 36%, κάτω κατά 0,07 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στις επιβαρύνσεις για έγγαμους με δύο παιδιά, όπου οι παρακρατήσεις έφρασαν στο 38,3%, από 37,6% που ήταν το 2015.

Η αντίστοιχη μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 26,6% καταγράφοντας κάμψη 0,08 της μονάδας.

Σημειώνεται πάντως ότι το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα έπεφτε συνεχώς τόσο για άγαμους όσο και για έγγαμους από το 2011. Το 2016 δηλαδή ήταν η πρώτη χρονιά αυξήσεων μετά από τέσσερα χρόνια μειώσεων.

Οι υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στο κόστος εργασίας για άγαμους το 2016 καταγράφηκαν σε μερικές από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρωτεία κατέλαβε το Βέλγιο, όπου οι επιβαρύνσεις υπολογίζονται στο 54% του εργοδοτικού κόστους, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Γερμανία με 49,4%. Η Ουγγαρία ήταν τρίτη, με 48,2% ενώ στη τέταρτη θέση βρέθηκε η Γαλλία, δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, με 48,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Χιλή, οι επιβαρύνσεις ανήλθαν μόλις στο 7% της εργοδοτικής δαπάνης και στο Μεξικό στο 20,1%. Ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες βρέθηκε η Νέα Ζηλανδία με 17,9%.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr