Κλείσιμο

Ικανοποίηση και ανακούφιση στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup της Μάλτας

Ικανοποίηση και ανακούφιση για την συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας εκδηλώνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τη συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, παραμένει ο προβληματισμός αν οι διαδικασίες θα κινηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα διατηρήσει ζωντανές τις προσδοκίες της κυβέρνησης για έγκαιρη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ιδιαίτερα σημαντική για τα επόμενα βήματα θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκτιμάται ότι θα συζητήσουν τα ζητήματα που αφορούν τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας και τη δέσμη μέτρων για το χρέος.

Αύριο, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Χθες στο Eurogroup της Μάλτας, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020, συνολικού ύψους 3,6 δισ.

Σημειώνεται μάλιστα πως αν η ελληνική οικονομία δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για 2018, δηλαδή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, τότε τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή το 2019 στο σύνολό τους και όχι σε δύο δόσεις.
Πηγή: skai.gr