«Στομωμένο ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις από το υπουργείο Εργασίας

Mεικτό σύστημα μείωσης των επικουρικών συντάξεων παράλληλα με τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές των κύριων συντάξεων, συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, στην προσπάθεια της να ρίξει τον αριθμό των συνταξιούχων που θα επηρεαστούν από τις νέες μειώσεις.

Οι δανειστές ζητούν μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών της τάξης του 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ) χωρίς να δέχονται κάποια άλλη δημοσιονομική προσαρμογή αντίστοιχου μεγέθους.

To υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μία μέθοδο επανυπολογισμού των συντάξεων, όπου στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, θα κόβεται το 50% της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό αυτό θα προκύπτει κατά 75% από την κύρια σύνταξη και κατά 25% από την επικουρική.

Αν όμως το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης είναι κάτω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, η μείωση θα αντιστοιχεί στο 20% της προσωπικής διαφοράς, με την ίδια αναλογία.

Αν τελικά τα σχέδια επί χάρτου υλοποιηθούν, περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους.

 Από τους 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, εκτός περικοπών βρίσκονται οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν επανυπολογισμός συντάξεων. Από τους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχους το ένα τρίτο θα έχουν μηδενική προσωπική διαφορά.

Το σενάριο για μεικτές μειώσεις οδηγεί σε περικοπή της συνταξιοδοτική δαπάνης 1 με 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πιθανότητα συνδέεται με την αρχική κυβερνητική πρόταση για περικοπές 0,7% του ΑΕΠ το 2019 και 0,3% το 2020.

Το δυσκολότερο ίσως εγχείρημα μιας τέτοιας λύσης είναι να αποδειχθεί η αποδοτικότητα του, καθώς βάσει των υπολογισμών, προσωπική διαφορά λαμβάνουν 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Τυχόν απόρριψη της πρότασης
 θα επαναφέρει στο προσκήνιο το «σκληρό» πακέτο ποου περιέχει μειώσεις έως και 40% στις κύριες συντάξεις. 
 

Πηγή: skai.gr