Μειώσεις στις συντάξεις έως και 30% από το 2019 απαιτεί το ΔΝΤ

Εμπόδια στο «παρά πέντε» της συμφωνίας με τους θεσμούς ανέκυψαν την Τετάρτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ΔΝΤ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις  από το 2019, και όχι το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Με την πλήρη κατάργηση επέρχονται μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις που αρχίζουν από 5% στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και 15% του Δημοσίου και φτάνουν έως το 30% σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Αμφίβολη είναι ως εκ τούτου και η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ώς το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στους θεσμούς αντιπροτείνοντας εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση, και όχι η πλήρης κατάργηση, της προσωπικής διαφοράς το 2019 και την κλιμακωτή μείωση του αφορολογήτου το 2019 και 2020 κάτι που αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ήδη οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μην περιληφθεί στην τεχνική συμφωνία (SLA) η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η θεσμοθέτηση του λοκ άουτ. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το σημείο αυτό, αλλά επιδιώκει μια ρητή αναφορά ότι θα επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που οι θεσμοί απορρίπτουν και δεν δίνουν περιθώρια οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Πέμπτης
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή – Β. Ζήρας, Ειρ. Χρυσολωρά, Ελ. Βαρβιτσιώτη