Κλείσιμο

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Όχι ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά είμαστε κοντά

Αποστάσεις από το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters περί συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών κράτησαν Βρυξέλλες και Αθήνα. «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές αυτές» δήλωνε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ. «Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως, και όχι από διαρροή» δήλωνε από πλευράς της κυβερνητική πηγή.

Πάντως, το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ευθέως, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία» επικαλούμενοι και τις σχετικές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Τρίτη.

Νωρίτερα, το Reuters, σημείωνε ότι Αθήνα και πιστωτές προχώρησαν σε προκαταρκτική συμφωνία στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, αλλά και τα ενεργειακά, ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, που επικαλείται δύο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να περικόψει δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Για την πιθανότητα τα νέα στα εργασιακά να είναι τόσο θετικά που η κυβέρνηση θα χαρεί να τα νομοθετήσει μίλησε είχε κάνει λόγο λίγο νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προαναγγέλλοντας σύγκλιση.

Μιλώντας στο Star, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κάποια από τα μέτρα, θα ψηφιστούν από τη Βουλή μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και πριν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που θα άφορα το μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο κύριος όγκος του πακέτου είπε, θα ψηφιστεί μετά το κλείσιμο του συνόλου της συμφωνίας. 

«Θα είναι αποτυχία να οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο» παραδέχθηκε όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για να βγούμε έξω από το μνημόνιο. Υπάρχει χρόνος, αρκεί τα μέτρα να λειτουργήσουν με τον κανόνα της λογικής, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ «έχει βγει μπροστά». Παράλληλα, αποκάλεσε στημένο το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Η συμφωνία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι σημαντική επιτυχία, και θα είναι προς την κατεύθυνση να βγούμε από την επιτροπεία με το τοπίο να είναι μετά διαφορετικό για την οικονομία» σχολίασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.
Πηγή: skai.gr