Διεθνής Διαφάνεια: Η ΤτΕ εμπόδισε παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής

Η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής καταδεικνύει τις πολιτικές παρεμβάσεις που μπορεί να υπάρξουν ακόμα και εντός ευρωζώνης στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, όπως αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας Ε.Ε., που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκθεση επισημαίνει πως οι πολιτικές παρεμβάσεις «εμποδίστηκαν» χάρη στην παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφότου ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας δρομολόγησε νέα κριτήρια για την αξιολόγηση ανώτατων τραπεζικών στελεχών.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για τη στενή σχέση της Τράπεζας Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ταμείο ΤΣΜΕΔΕ, και τη διαδικασία δανειοδότησης του επίδοξου καναλάρχη Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος εκείνη την περίοδο διεκδικούσε τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό Παππά.

Οι ενέργειες της ΤτΕ, σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια, αντιμετώπισαν τις μοχλεύσεις στον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου που υποστήριζε το ΤΣΜΕΔΕ.

Η οργάνωση επισημαίνει μάλιστα πως η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε χώρα ενώ αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας που ανήκε στην σύζυγο του κ. Στουρνάρα.
Πηγή: skai.gr