Στουρνάρας: Το χάσιμο χρόνου θέτει εν αμφιβόλω όλους τους φετινούς στόχους

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017, αναπτυξιακούς δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς.

Αυτή την προειδοποίηση απηύθηνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Επεσήμανε ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ το 2016 η χώρα έχει καλύψει το 90% της απόστασης που απαιτείται έως το 2018.

Η προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη ήλθε λίγη ώρα αφότου η ΤτΕ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις καταθέσεις, που αποκάλυψαν ότι τον Φεβρουάριο υπήρξε εκροή 750 εκατομμυρίων ευρώ στις αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 119,07 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 119,75 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εάν δεν περιληφθούν οι καταθέσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και ασφαλιστικών εταιρειών, η πτώση υπερβαίνει το 1,1 δισεκ. ευρώ.

Από τις αρχές του έτους η μείωση των καταθέσεων ανέρχεται στα 2,3 δισεκ, ευρώ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την αξία των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς, όπως είπε, πριν την κρίση οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 24% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 11%.

Σημείωσε πως για την επίτευξη νέου αναπτυξιακού προτύπου, με την ανάδειξη κλάδων ως μοχλών οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr