Από Ιούνιο οι αποφάσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα;

Απρόοπτα προσκόμματα στην ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους θεσμούς μέσα στο Μάιο ενδέχεται να προκαλέσει έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ.

Στην έκθεση προαγγέλλεται η «αλλαγή αρχιτεκτονικής» των μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις όπως η Ελλάδα, ωστόσο προσδιορίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο στο εξής θα πρέπει να λαμβάνει «ειδικές εγγυήσεις» για τον περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, φωτογραφίζοντας εμμέσως την Κομισιόν, την ΕΚΤ και ισχυρές χώρες μελή της ευρωζώνης.

Πάντως, έως την Κυριακή το βράδυ αναμένεται η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε δυο με τρία κρίσιμα ζητήματα που όπως είχε αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών είχαν μείνει ως εκκρεμότητα από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες είναι πιθανόν να συνεχίσουν επί ελληνικού εδάφους ακόμα και την προσεχή εβδομάδα, με στόχο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στην Καθημερινή της Κυριακής «κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, άλλα όχι ανέφικτο».

Βέβαιος ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, εμφανίστηκε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης