Κοντά σε συμφωνία σε φορολογικό & ασφαλιστικό μετά τις επαφές των Βρυξελλών

Δύο με τρία ζητήματα έχουν απομείνει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σύμφωνα με πήγες του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, μετά τις τριήμερες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες υπήρξε σχεδόν πλήρης συμφωνία για μείωση στη συνταξιοδοτική δαπάνη και περιορισμό του αφορολόγητου, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα στα ενεργειακά και στα εργασιακά.

Οι τρεις έλληνες υπουργοί αναχωρούν σήμερα Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το επόμενο στάδιο των διαβουλεύσεων.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» στις Βρυξέλλες κι ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών «από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Η ελληνική πλευρά ελπίζει να αποκομίσει κάτι στα εργασιακά από τις κατ' ιδίαν επαφές που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο στη Ρώμη, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρώμη, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή που έστειλε στους κυρίους Τουσκ και Γιούνκερ αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες τη Ε.Ε., έθεσε ήδη το θέμα της επαναφοράς του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.

Ξεκαθάρισε όμως ότι ο κ. Τσίπρας δε θα θέσει βέτο γιατί όπως είπε το βέτο είναι μία ακραία κίνηση και την κάνεις όταν δεν έχεις άλλο τρόπο.

Δήλωσε επίσης ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και ο ύστατος σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο.

Σημειώνεται ότι ο κ Τσίπρας
στην επιστολή του τονίζει ότι η πρόθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης γιατί θεωρεί ότι κινείται σε «θετική κατεύθυνση».

Προσθέτει όμως η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης