Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να ζητηθούν δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων της νέας συμφωνίας, όπως στο παρελθόν, άφησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις σημείωσε πως αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί στο παρελθόν, όχι μόνο στην Ελλάδα, όμως διευκρίνισε πως αυτό εξαρτάται από το να φτάσουμε σε σημείο όπου το ΔΝΤ θα έχει αποφασίσει να εγκρίνει πρόγραμμα στήριξης.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, ξεκάθαρα», είπε. Υπογράμμισε πάντως ότι έως τώρα δεν έχουν υπάρξει επαφές του Ταμείου με οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης.Σημειώνεται πως στο παρελθόν το Ταμείο δεν είχε απαιτήσει ψήφιση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά δεσμεύσεις για προσήλωση στα συμφωνηθέντα ακόμα και μετά από αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητά τους, κι ότι πάντα μία κυβέρνηση ενθαρρύνεται να συσπειρώσει ευρεία πολιτική στήριξη για το πακέτο.

Ο κ. Ράις είπε πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες έχουν αποφέρει πρόοδο, όμως ακόμα απαιτείται «περισσότερη δουλειά» ώστε να γεφυρωθούν τα χάσματα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο επίκεντρο των επαφών, τόνισε, βρίσκονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στην εργασιακή νομοθεσία, που παραδοσιακά αποτελούν δύο μεγάλα σημεία τριβής. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, στις επαφές συμμετέχει από σήμερα Πέμπτη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Απέφυγε πάντως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς εάν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ, ο κ. Ράις παρέπεμψε την ερώτηση στους ίδιους τους Ευρωπαίους διευκρινίζοντας πάντως ότι έως τώρα τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι ελληνικές Αρχές έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης