Μήνυμα αισιοδοξίας φοιτητών και νέων επιχειρηματιών σε Φόρουμ του LSE

Μήνυμα αισιοδοξίας παρά τις αντιξοότητες στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον έστειλαν φοιτητές και νεαροί επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε φόρουμ του London School of Economics (LSE) στη βρετανική πρωτεύουσα την Παρασκευή και το Σάββατο (17-18/3).

Το 1ο κοινό Φόρουμ των Ελλήνων και Κυπρίων φοιτητών του LSE εξέτασε την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δύο χώρες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για επιχειρηματίες και επενδυτές, καθώς και γενικότερα την προοπτική ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επισημάνθηκαν ως ανασταλτικοί παράγοντες η γραφειοκρατία, η υψηλή και ασταθής φορολογία, τα περιορισμένα επενδυτικά κεφάλαια και σε έναν βαθμό η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το όνομα Ελλάδα σε επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό.

«Επισημάναμε τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους Έλληνες επιχειρηματίες τόσο λόγω του γενικότερου πλαισίου λειτουργίας όσο και λόγω του γεγονότος ότι η κρίση έχει προσδώσει μία αρνητική χροιά στο όνομα Ελλάδα όταν ακούγεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ξένη επιχείρηση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Χάρης Ιωάννου, συνιδρυτής της Bioassist, μίας εφαρμογής που επιτρέπει σε συγγενείς και γιατρούς να παρακολουθούν την πορεία της υγείας ηλικιωμένων ανθρώπων από μακριά.

Παρόλα αυτά ο μόλις 21 ετών επιχειρηματίας και ερευνητής σημείωσε ότι αυτό που τελικά μετρά περισσότερο είναι να έχει κανείς «μία καλή ιδέα και μία καλή ομάδα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του φόρουμ, «start ups μπορούν να αναδεικνύονται και θα αναδεικνύονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Αντιστοίχως έντονο θετικό κοινωνικό αποτύπωμα έχει και μία άλλη καινοτόμος επιχείρηση ελληνικής έμπνευσης που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ. Η Care Across, μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν υπηρεσιών προς καρκινοπαθείς και όσους τους φροντίζουν, συνιδρύθηκε από τον Θάνο Κοσμίδη, που έχει το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

«Είναι αλήθεια και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι η Ελλάδα δεν είναι το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να ξεκινήσεις να στήσεις μία επιχείρηση. Υπάρχουν πολλά θέματα διαδικαστικά την ώρα που το κράτος θα έπρεπε να ανοίγει το δρόμο και μετά να φεύγει από τη μέση. Από την άλλη, ως επιχειρηματίες ή ως επίδοξοι επιχειρηματίες πρέπει να απομονώνουμε εκείνα που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και να χτίζουμε πάνω σε εκείνα που μπορούμε: άρα λοιπόν, στην περίπτωση της Ελλάδας, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις καλύτερες συνθήκες όσον αφορά το κόστος υλοποίησης μίας ιδέας και στη δίψα για δημιουργία», είπε στο ΣΚΑΙ ο κ. Κοσμίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στην Ελλάδα είναι γενικά περιορισμένες οι χρηματοδοτικές πηγές. Σημείωσε πάντως ότι αυτό άλλαξε λίγο με τα κοινοτικά προγράμματα JEREMIE για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα που βοήθησαν στη χρηματοδότηση εταιρειών και ιδεών, «αλλά κυρίως στο να αλλάξει λίγο το περιβάλλον και η διάθεση για ρίσκο».

Πρόσθεσε ότι με το διάδοχο πρόγραμμα Equifund ελπίζει ότι θα τεθούν οι βάσεις «για να μην είναι η νεανική ή καινοτόμος επιχειρηματικότητα η εξαίρεση, αλλά να γίνει λίγο παραπάνω ο κανόνας».

Πιο συγκρατημένα ήταν τα μηνύματα από τους οικονομολόγους και διεθνολόγους των πάνελ του Φόρουμ που εξέτασαν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης εντός του διαμορφωθέντος διεθνούς πλαισίου.

Από τους ομιλητές του Φόρουμ ήταν και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος επιχείρησε με την παρουσίασή του να εξηγήσει τις διαφορετικές πορείες που έχουν λάβει η ελληνική και η κυπριακή οικονομία.

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά σημείωσε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο οικονομιών πριν από τις αντίστοιχες κρίσεις, αλλά και διαφορετικές αντιδράσεις κατά τη διάρκειά τους.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «κρίση Νο2» στην Ελλάδα από το 2015 και μετά που αναίρεσε τη δυναμική η οποία είχε αναπτυχθεί το 2014 και αναφέρθηκε σε μία σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει ακόμα η ελληνική οικονομία.

Έκανε λόγο για συνεχείς αυξήσεις φόρων που «σκοτώνουν» τα κίνητρα επιχειρηματιών και επενδυτών και επισήμανε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, βαθιάς μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας (μέσω ιδιοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρύθμισης του δημοσίου κ.ά.) και υιοθέτηση μίας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής.

Σε δήλωσή του στο ΣΚΑΪ εξάλλου αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις ο κ. Χαρδούβελης είπε: «Θεωρώ ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, μέχρι το Μάιο το φαντάζομαι διότι δεν έχουμε περιθώρια.Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι πολύ μεγάλες τον Ιούλιο, περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ –δεν είναι χρήματα που μπορεί εύκολα να βρει κανείς».

Ο Δημήτρης Βαλάτσας, Διευθυντής Ευρώπης του συμβουλευτικού οίκου Greenmantle, ο διεθνολόγος και Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης ανέλυσαν το διεθνές πολιτικό σκηνικό ρευστότητας μέσα στο οποίο η Ελλάδα καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για να ορθοποδήσει.

Ο κ. Καιρίδης επισημαίνοντας τα φωτεινά σημεία στο ζοφερό τοπίο της ελληνικής κρίσης τόνισε ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας άντεξαν τις πιέσεις, ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές και ότι παρατηρεί μία απομάκρυνση από τον λαϊκισμό.

Το φόρουμ άνοιξαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η εκ των διοργανωτών Άννυ Συντώση, μεταπτυχιακή φοιτήτρια οικονομικών και πολιτικής της υγείας στο LSE και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου, είπε ότι επιλέχθηκε αυτή η χρονική στιγμή για το Φόρουμ καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή στη σύγχρονη ιστορία τους.

«Θεωρήσαμε ανάγκη καινούριες και καινοτόμες ιδέες και μυαλά να ακουστούν και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια βήματα για τη βελτίωση της οικονομίας και της γενικότερης προοπτικής τους.

Για το λόγο αυτό ένα από τα πάνελ μας απαρτιζόταν από νέους επιχειρηματίες, διότι ενώ υφιστάμεθα το λεγόμενο ‘brain drain’ θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχουν μυαλά που μπορούν να αξιοποιηθούν. Υπάρχει ελπίδα – αυτό είναι το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε, ότι μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτή τη χώρα».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός