Ντάισελμπλουμ: Πρώτα συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα, μετά πολιτική συζήτηση

«Αφού υπάρξει συμφωνία στα μείζονα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και, στη συνέχεια, και στα υπόλοιπα, τότε θα ακολουθήσει μία πολική συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο επόμενο του Μαΐου» 

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Ανέφερε ακόμη πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπήρξε συμφωνία για να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών διά ζώσης στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.Οσον αφορά το θέμα των εργασιακών, ο κ. Νταισελμπλουμ σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο τομέα να μην ανατραπούν, και συγχρόνως ομάδες ειδικών να συμβουλεύσουν τους θεσμούς στον τομέα αυτό όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Οπως είπε, οι ομάδες εμπειρογνωμόνων κατέληξαν πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ισχύσουν πάλι στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και να τεθούν κριτήρια για την αντιπροσωπευτικότητα, κάτι το οποίο θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

Ακόμη, αναφορικά με το θέμα του χρέους και των μεσοπρόθεσμων μέτρων, υπογράμμισε ότι αυτά θα συζητηθούν στο τέλος του προγράμματος, και θα τεθούν σε ισχύ όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και μόνο αν χρειάζονται. «Στο τέλος του 2018 θα αξιολογήσουμε το ελληνικό χρέος και θα αποφασίσουμε. Αν το ΔΝΤ θέλει περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από τα μέτρα, είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε», συμπλήρωσε.


Πηγή: Καθημερινή - Ελένη Βαρβιτσιώτη