Κίνηση υψηλού ρίσκου από Αθήνα - «Στράγγισμα» αγοράς για τα ομόλογα Ιουλίου

Σε κίνηση υψηλού ρίσκου προχώρησε τη Δευτέρα η Αθήνα διαπιστώνοντας το παρατεταμένο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση απείλησε ότι μπορεί να μη συμφωνήσει με το κείμενο της διακήρυξης της Συνόδου της Ρώμης που αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ και στην αλληλεγγύη, καθώς δέχεται πιέσεις να αποδεχθεί τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα αποσκοπεί με αυτή την κίνηση να συμπεριληφθεί στο κείμενο μια παράγραφος που να αναφέρεται στα εργασιακά κεκτημένα της ΕΕ.

Παράλληλα, όπως γράφει η Καθημερινή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το δημόσιο ακολουθεί πολιτική συγκράτησης δαπανών με απώτερο στόχο την πληρωμή ομολόγων και τόκων ύψους 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε περίπτωση που καθυστερήσουν η αξιολόγηση και η δόση. Με αυτό τον τρόπο όμως, η κυβέρνηση εξαντλεί τις αντοχές της αγοράς θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας που ήδη ασφυκτιά. Ο περαιτέρω σχεδιασμός περιλαμβάνει την περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και το δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων.

Σημειώνεται ότι ήδη κατά δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά με βαρύ κόστος στην οικονομία. «Η διαπραγματευτική ισχύς της Αθήνας δεν αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ πριν το Eurogrouo ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, προσθέτοντας ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πήρε εντολή να κλείσει τη διαπραγμάτευση.

Πάντως, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκαν «βήματα πίσω» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς οι θεσμοί αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν πρώτα δε λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα, όπου και παραμένουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η πρόοδος θα εξεταστεί στο Eurogroup στις 7 Απριλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχουν λυθεί τα εκκρεμή ζητήματα» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ και προσθέτει ότι «ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα».

Περισσότερα για τη στάση της Αθήνας τη Δευτέρα, αλλά και για το «Σχέδιο Β’» της κυβέρνησης στην Καθημερινή της Τρίτης


Πηγή: Πηγή: Καθημερινή