Κλείσιμο

WSJ: Η κόντρα με το ΔΝΤ για τα εργασιακά το μεγάλο «αγκάθι» στην αξιολόγηση

Τα εργασιακά έχουν αναδειχτεί στο πιο αιχμηρό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», τη στιγμή που στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά αποφασίστηκε να συνεχίσουν τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα
, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και απορρίπτει κάθε αντιστροφή παλαιότερων μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας σαφές ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων του αποτελεί προϋπόθεση για να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση των συνδικάτων στη διαπραγμάτευση συμβάσεων.

Η Αθήνα επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αν και δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα καλύπτεται, λόγω της ένταξής της σε Μνημόνιο.

Συμφωνία στα εργασιακά, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, θα «ξεκλειδώσει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα επιτρέψει και συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους – κάτι που επίσης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr