Με κύριο ζητούμενο την επιστροφή των θεσμών συνεδριάζει το Eurogroup

Με κύριο ζητούμενο την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συνεδριάζει αυτή την ώρα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούνται δεσμεύσεις, κυρίως από την πλευρά Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι η κυβέρνηση θα κάνει βήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Διαφορετικά, το ΔΝΤ εμφανίζεται επιφυλακτικό όσον αφορά την επιστροφή του κλιμακίου του στην Αθήνα.

Η επιστροφή των θεσμών τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με στελέχη των δανειστών πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Συζητήσαμε το θέμα επιστροφής αλλά «θα ενημερώσω πρώτα το Eurogroup», δήλωσε λακωνικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκρατημένος αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν, έχουν καθυστερήσει, αλλά θα το συζητήσουμε σήμερα, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Προσέθεσε όμως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα αφιερώσουν πολύ χρόνο στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον σημερινό πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι κάνει πολύ καλά τη δουλεία του και υπενθυμίζοντας ότι είναι εκλεγμένος στην προεδρία έως τον Ιανουάριο του 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει «πολύ έδαφος» σε πολλά μέτωπα μεταρρυθμίσεων κι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν η αλλαγή κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για ουσιαστικά πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε ότι, αν και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, οι αλλαγές που νομοθετεί η Αθήνα θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο ολοκλήρωσης αξιολογήσεων και εκταμιεύσεων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Ας μην βάζουμε μέσα την πολιτική, το ερώτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε. Επανέλαβε ότι η Κομισιόν θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κάλεσμα στους εταίρους να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα τους απηύθυνε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να σε άλλους να δουλέψουν αλλά για να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας», είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 2015, επισημαίνοντας πως αυτό το «δράμα είναι πίσω μας».

Διευκρίνισε όμως ότι θεωρεί λάθος την νοοτροπία ορισμένων που εκτιμούν ότι υπάρχει υπεραρκετός στη διαπραγμάτευση με τη χώρα μας.

Το ζητούμενο τώρα για την Ελλάδα είναι να υπάρξει «σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι είναι στο συμφέρον τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός.
Πηγή: skai.gr